10 tanda bahawa anda sudah bersedia untuk sebuah perkahwinan

Perkahwinan. Satu topik yang agak berat untuk dibicarakan tetapi semua orang akan memikirkannya satu hari nanti. Dan kini kawan kawan anda sudah mempunyai pasangan, dan anda berasa sudah tiba masanya untuk berumah tangga dan sebuah perkahwinan. Perasaan itu hanyalah tekanan daripada rakan sebaya atau anda benar-benar mahu berkahwin dengan pasangan anda? Terdapat beberapa petanda bahawa anda sudah bersedia untuk mendirikan rumah tangga.

1. Anda tahu mengapa anda ingin berkahwin.
Terdapat beberapa gambar pakaian pengantin yang sering terpapar di laman utama Facebook anda – adakah ianya seperti mana yang anda mahu? Adakah anda mahu berkata bahawa anda sudah berkahwin atau anda benar-benar ingin berkahwin dengan pasangan anda? Tanya diri anda kembali, mengapa anda ingin berkahwin? Apakah faedah yang akan anda perolehi jika anda berkawin bersama pasangan anda, berbanding meneruskan hubungan anda dengan si dia tanpa ikatan perkahwinan? Tanyalah diri anda dengan soalan soalan yang sukar dijawab dan pastikan anda bersedia untuk berkahwin.

2. Anda sedang merancang untuk mendirikan rumah tangga bukan untuk sebuah majlis perkahwinan.
Majlis perkahwinan adalah majlis yang menyeronokkan, peluang untuk berjumpa dengan semua kawan-kawan dan ahli keluarga di satu tempat. Tapi adakah hanya ini yang anda mahukan untuk berkahwin? Adakah anda hanya mahu sebuah majlis yang gilang-gemilang dan mendapat perhatian semua orang? Majlis perkahwinan hanya kekal untuk beberapa jam sahaja tapi rumah tangga kekal hingga ke akhirnya. Jangan merancang untuk jangka masa yang pendek namun rancanglah untuk jangka masa yang panjang. Fikirlah mengenai hari-hari anda yang mendatang bersama dengan si dia apabila anda berada di luar perhatian orang lain.

3. Anda mempunyai kehidupan anda sendiri.
Ya benar – sesetengah pasangan yang percintaannya bermula dari sekolah menengah boleh membawa ke jinjang pelamin. Namun ianya bukanlah perkara yang sering terjadi. Sebuah kajian mendapati bahawa ianya lebih baik jika anda menunggu sehingga umur 25 tahun atau lebih untuk mendirikan rumah tangga. Anda akan menjadi lebih matang kerana anda telah hidup lebih lama dan mempunyai lebih banyak pengalaman. Ianya tidak bermaksud bahawa anda harus menjalinkan hubungan dengan setiap orang yang hadir dalam hidup anda tetapi anda akan mendapat peluang untuk mengenali mereka dan menyedari tentang ape yang anda mahu dan tidak dalam hidup anda. Ini akan sedikit sebanyak membantu anda untuk memilih pasangan yang terbaik untuk menjadi isteri anda.

4. Hubungan anda adalah sebuah hubungan yang matang.
Di awal perhubungan, anda dan pasangan anda bercinta, keluar bersama dan malas untuk membuat kerja-kerja rumah. Namun apabila anda menginjak ke alam perkahwinan, anda harus menjalinkan hubungan yang matang. Lebih matang daripada segala kegembiraan sepanjang masa, keluar malam setiap hari, bebas seperti dahulu. Anda perlu mampu berhadapan dengan pelbagai perkara yang sukar untuk diselesaikan.

rancang perkahwinan

5. Anda kenal dan percaya pada si dia.
Tidak kira seberapa lama pun anda berdua telah menjalinkan hubungan, anda perlulah mengenali pasangan anda sebenar-benarnya. Janganlah berkahwin hanya kerana anda telah lama menjalinkan hubungan. Tetapi berkahwinlah kerana anda benar-benar mengenali pasangan anda. Anda tahu mengenai masa silamnya, harapan dan impiannya. Anda pasti dapat membayangkan reaksi mereka mengenai beberapa perkara. Anda sudah mengetahui semua ini and anda masih menyayanginya. Malah lebih daripada itu, mempercayai mereka. Kepercayaan adalah kunci kepada setiap perkahwinan, jadi pastikan anda mampu mempercayai pasangan anda sepenuhnya.

6. Anda tidak mahu untuk mengubah pasangan anda
Jangan berkahwin dengan seseorang yang sama seperti mana yang anda mahukan dan fikir mereka akan berubah. Sebaliknya berkahwinlah dengan si dia kerana anda menyayanginya seadanya dia. Memberikan komitmen tidak merubah seseorang, namun ianya akan mendatangkan kesukaran di dalam perhubungan. Jangan berharap sesebuah perkahwinan itu akan merubah hubungan anda mahupun untuk menyembuhkan salah faham antara anda dengan si dia.

Kepercayaan adalah kunci kepada setiap perkahwinan, jadi pastikan anda mampu mempercayai pasangan anda sepenuhnya.

7. Selesaikan masalah bersama.
Jangan hanya mengeluh dengan masalah yang anda hadapi dan berfikir untuk melupakan masalah itu adalah lebih baik. Berusaha untuk menyelesaikannya agar ianya tidak menjadi lebih teruk pada masa akan datang. Selesaikan masalah yang dihadapi terlebih dahulu! Jika anda tidak mampu untuk menyelesaikannya, anda dan pasangan anda tidak akan dapat berkomunikasi dengan baik. Menyelesaikan dan bertaggungjawab terhadap masalah yang dihadapi akan melahirkan sebuah asas yang kukuh untuk sebuah perkahwinan yang bahagia.

8. Anda merancang untuk jangka masa panjang bersama.
Kepada yang baru sahaja menjalinkan hubungan, ianya tidak mengapa untuk percaya kepada naluri dan gerak hati anda, anda mampu merubah sesebuah perkara ‘last minute’, dan tidak mempunyai apa apa perancangan terhadap temu janji yang akan datang. Apabila anda serius dan memiih untuk komited terhadap satu sama lain, anda perlu merancang bersama-sama. Jika pasangan anda mahu bercuti ke luar negara? Adakah anda OK jika tinggal di rumah bersendirian atau mahu mengikutinya ke luar negara? Anda perlu tahu apa yang anda mahu, dan pastikan anda OK mengenai semua perkara yang anda dan si dia telah rancang bersama.

9. Ibu bapa dan kawan kawan adalah seperti pasangan anda.
Apabila anda baru sahaja bercinta, anda mungkin berasa bahawa perkara lain tidak penting. Sebaik sahaja anda komited, anda akan berasa bahawa semua perkara adala penting. Sebenarnya, anda tidak peduli sekiranya bapa anda tidak menyukai si dia. Apa yang akan berlaku sekiranya ada mencintainya? Namun, perkara ini pasti sedikit sebanyak akan menimbulkan masaah di dalam hidup dan hubungan anda pada masa yang akan datang. Sekiranya keluarga anda dan kawan-kawan tidak menyukai si dia, di mana sokongan yang boleh anda perolehi? Adakah anda akan berasa terasing daripada kawan-kawan atau tidak dijemput ke mana-mana majlis keluarga? Anda juga perlu ingat bahawa keluarga dan kawan-kawan anda betul-betul mengenali anda, dan mereka pasti akan dapat mengenal pasti masalah yang timbul di dalam perhubungan anda, dan mungkin mereka sedia mendengarnya.

10. Anda tidak boleh membayangkan hidup anda tanpa pasangan anda.
Secara keseluruhannya, anda menyayangi pasangan anda. Anda tidak dapat melihat diri anda bersama dengan orang lain. Anda tidak mampu melihat anda dengan orang lain. Jika anda tahu anda tidak mampu bahagia bersama dengan orang lain dan sudah pastinya anda tidak mampu bahagia bersama orang lain. Apa kata anda melupakannya dan menghargai setiap masa dan saat yang anda kecapi dalam percintaan dan perkahwinan anda.

One Reply to “10 tanda bahawa anda sudah bersedia untuk sebuah perkahwinan”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *